Ζωγραφική Λετονίας

Ο Vilhelms Purvitis, που απεικονίζεται κάτω αριστερά σε

 έναν από τους πίνακές του με τίτλο Melting Snow , ήταν καλλιτέχνης που έζησε από το 1872 έως το 1945. Ίδρυσε τη Λετονική Ακαδημία Τέχνης και θεωρήθηκε κύριος ζωγράφος σε σκηνές με χιόνι. Έζησε ακόμη και στη Νορβηγία για να έχει περισσότερες ευκαιρίες να σπουδάσει και να χρωματίσει το χιόνι! Εκτός από το έργο του στη Λετονική Ακαδημία της Τέχνης, συμμετείχε επίσης στο Πανεπιστήμιο της Λετονίας και στην Σχολή Καλών Τεχνών της πόλης της Ρίγα, επομένως είχε μεγάλη επιρροή στη σκηνή της τέχνης της Λετονίας την εποχή εκείνη.

Ο δεξιοτεχνικός πίνακας ονομάζεται Ήλιος αργά το βράδυ το 1916 και ζωγράφισε ο Rudolfs Perle, ο οποίος έζησε από το 1875 μέχρι το 1917. Οι γονείς του ήταν πανδοχείς και είναι γνωστό ότι ταξίδεψε στην Αγία Πετρούπολη για να μελετήσει τεχνικό σχέδιο. Αργότερα εργάστηκε ως βοηθός αρχιτέκτονας σε εργοστάσιο καουτσούκ και ζωγράφισε στον ελεύθερο χρόνο του.

Η Perle θεωρείται ο μοναδικός συμβολιστής καλλιτέχνης της Λετονίας. Τα σχέδια του τοπίου, οι πίνακες λαδιού και ακουαρέλας απεικονίζουν συνήθως φανταστικές εικόνες και εξωπραγματικές μορφές

. Ένας άλλος Λετονός καλλιτέχνης που είχε ένα ενδιαφέρον στυλ ήταν ο Karlis Padegs,. Ο Padegs, του οποίου η σύντομη ζωή κυμάνθηκε από το 1911 έως το 1940, πέθανε από φυματίωση όταν ήταν μόνο 29 χρονών. Θεωρήθηκε μοναχική αλλά και θρυλική προσωπικότητα στη λετονική τέχνη. Ευνόησε τα θέματα της σύγχρονης αστικής ζωής, τα αντιπολεμικά θέματα, τους ιδανικούς ονειρεμένους κόσμους και τα σαρκαστικά αυτοπροσωπογραφικά.).

Εδώ είναι μια ενδιαφέρουσα υποσημείωση … ένας από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες της τέχνης του 20ού αιώνα, ηγετικό σχήμα των αφηρημένων εξπρεσιονιστών της Νέας Υόρκης στη δεκαετία του 1950 που γεννήθηκε στη Λετονία είναι ο: Mark Rothko Στα δεξιά υπάρχει μια εικόνα του Mark Rothko και μερικά παραδείγματα των έργων του.