Βουλγαρική Κουζίνα

Η Βουλγαρική κουζίνα μοιάζει με εκείνη των άλλων Βαλκανικών χωρών και είναι έντονα επηρεασμένη από την Τουρκική και την Ελληνική. Το γιαούρτι, το λουκάνικα, η μπάνιτσα, η σαλάτα σόπσκα, το ταρατόρ, η λιουτένιτσα και το κόζουνακ είναι από τα γνωστότερα τοπικά φαγητά.

Η μπάνιτσα ή γκιμπάνιτσα είναι ένα παραδοσιακό βαλκανικό έδεσμα. Ετοιμαζόταν ακόμη από τα παλιά χρόνια, στο σπίτι, ως απλό συνήθες φαγητό, σήμερα όμως σερβίρεται και σε κοκτέιλ πάρτι, επίσημα δείπνα κ.α. ως ορεκτικό. Υπάρχουν πολλές εκδοχές συνταγών της μπάνιτσας στους βαλκανικούς λαούς, μέχρι και γλυκιά εκδοχή με μείγμα μήλων..

 H σαλάτα σόπσκα (?????? ??????/?opska salata), γνωστή και ως βουλγαρική σαλάτα, είναι κρύα σαλάτα η οποία δημοφιλής στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη. Αποτελείται από ντομάτααγγούρικρεμμύδι, ωμές και ψητές πιπεριές, λευκό τυρί άλμης (σίρενε, παρόμοιο με τη φέτα) και μαϊντανό.Τα λαχανικά είναι συνήθως ψιλοκομμένα και σερβίρονται μαζί με λάδι και μερικές φορές ξύδι. Το τυρί προστίθεται τριμμένο ή κομμένο πάνω από τα λαχανικά. Η σαλάτα σόπσκα έχει πολλές ομοιότητες με τη χωριάτικη σαλάτα στην Ελλάδα.

Το ταρατόρ (κυριλλικά ???????) είναι μια κρύα σούπα, χαρακτηριστική της βαλκανικής και ιδιαίτερα της βουλγαρικής κουζίνας, που σερβίρεται συνήθως πριν το κυρίως πιάτο το καλοκαίρι.

Λαχταριστή, κρεμώδης, πεντανόστιμη, πικάντικη ή μη, η ΛΙΟΥΤΕΝΙΤΣΑ (????????) είναι λιχουδιά! 

Υπάρχουν επίσης ανατολίτικα πιάτα, όπως μουσακάςγιουβέτσι και μπακλαβάς. Η κατανάλωση κρέατος είναι μικρότερη από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, δεδομένης της μεγάλης προτίμησης για μεγάλη ποικιλία από σαλάτες. Η ρακία είναι παραδοσιακό αλκοολούχο ποτό από φρούτα, που καταναλωνόταν στη Βουλγαρία από το 14ο αιώνα. Το Βουλγαρικό κρασί είναι γνωστό για τις ποικιλίες του Τράμινερ, Μούσκατ και Μαβρούντ, από τις οποίες παράγονται ετησίως 200.000 τόννοι. Μέχρι το 1989 η Βουλγαρία ήταν ο δεύτερος εξαγωγέας κρασιού στον κόσμο.