Η Ελληνική κουζίνα είναι όρος ο οποίος περιγράφει την παραδοσιακή κουζίνα των Ελλήνων. Η σύγχρονη ελληνική μαγειρική έχει ευρεία χρήση ελαιόλαδου, δημητριακών, κρασιού, κρέατος, λαχανικών και ψαριών–θαλασσινών. Επίσης, άλλα σημαντικά τροφικά προϊόντα είναι οι ελιές, οι ντομάτες, το τυρί, οι μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το γιαούρτι και ο χυμός λεμονιού. Τα κύρια χαρακτηριστικά των παραδοσιακών ελληνικών γλυκών είναι οι ξηροί καρποί και το μέλι, ενώ συχνά χρησιμοποιούνται και διάφορα φρούτα κυρίως για τα λεγόμενα γλυκά του κουταλιού, αλλά επίσης και ζυμαρικά για ορισμένες συνταγές.
Ακόμα μια σημαντική παράμετρος της Ελληνικής κουζίνας είναι οι μεζέδες που είναι ένα συλλογικό όνομα για μια ποικιλία από μικρά γεύματα, που συνήθως σερβίρονται με κρασί, με ούζο ή με τσίπουρο σε μεζεδοπωλεία, ουζερί και τσιπουράδικα, αλλά επίσης σερβίρονται και σε επισκέπτες που μπορεί να έχει κάποιος στο σπίτι του.
Η κουζίνα των Ελλήνων χαρακτηρίζεται ως Μεσογειακή, ενώ επίσης έχει κάποια κοινά χαρακτηριστικά με τις παραδοσιακές κουζίνες της Ιταλίας, των Βαλκανίων, της Τουρκίας και του Λεβάντες (τμήμα της Μέσης Ανατολής).
Ορεκτικά
Ντάκος, μια κρητική σαλάτα που αποτελείται από αποξηραμένο ή κρίθινο παξιμάδι, που ολοκληρώνεται με ψιλοκομμένες ντομάτες και θρυμματισμένη φέτα ή μυζήθρα.







- Ντολμαδάκια, αμπελόφυλλα γεμιστά με ρύζι και λαχανικά που συχνά περιλαμβάνει κρέας.
- Χωριάτικη σαλάτα, είναι ουσιαστικά μια σαλάτα με ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, φέτα, ελιές και ελαιόλαδο.
- Χόρτα, άγρια ??ή καλλιεργούμενα χόρτα, στον ατμό ή καθαρισμένα με ελαιόλαδο.
- Καλαμαράκια, συνήθως τηγανιτά αλλά και κοκκινιστά.
- Κατσούνι, αγγούρι από το νησί της Σαντορίνης.
- Κολοκυθάκια
- Κολοκυθανθοί, γεμιστοί με ρύζι ή τυρί και μυρωδικά.
- Λάχανοσαλάτα, πολύ λεπτοαλεσμένα λάχανο με αλάτι, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού ή ξιδιού.
- Μαρίδες τηγανητές, συνήθως σερβίρονται με φέτες λεμονιού.
- Μελιτζάνες, Αξιοσημείωτη είναι η λευκή μελιτζάνα Σαντορίνης.
- Μελιτζανοσαλάτα
- Παντζάροσαλάτα, με ελαιόλαδο και ξίδι.
- Πατατοσαλάτα, με ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μαγιονέζα και χυμό λεμονιού ή ξυδιού.
- Σαγανάκι, τηγανητό κίτρινο τυρί (συνήθως γραβιέρα).
- Σκορδαλιά, παχύ σκόρδο και πουρέ πατάτας, συνήθως συνοδεύεται με τηγανιτά ψάρια.
- Σπανακόπιτα, με σπανάκι, τυρί φέτα, κρεμμύδια, αυγό και καρυκεύματα τυλιγμένα σε φύλλο κρούστας σε μορφή πίτας.
- Ταραμοσαλάτα
- Τζατζίκι, γιαούρτι με αγγούρι και σκόρδο πουρέ, που χρησιμοποιείται ως μια βουτιά. Σερβίρεται και ζεστό με πίτα.
- Τυρόπιτα, λευκό τυρί κρέμα (συνήθως μυζήθρα) τυλιγμένο σε πίτα με φύλλο κρούστας.
- Λουκάνικο χωριάτικο
- Λαδόπιτα, πίτα με ελαιόλαδο και τυρί (συνήθως φέτα)
Σούπες
Φακές, σούπα με φακές, συνήθως σερβίρεται με ξύδι και το ελαιόλαδο.






- Φασολάδα, ορίζεται σε πολλά βιβλία μαγειρικής, σαν το παραδοσιακό ελληνικό πιάτο, μερικές φορές ακόμη ονομάζεται και «το εθνικό φαγητό των Ελλήνων».
- Κοτόσουπα
- Κρεμμυδόσουπα, σερβίρεται με τριμμένο τυρί.
- Κακαβιά
- Μαγειρίτσα, η παραδοσιακή σούπα του Πάσχα που γίνεται με εντόσθια αρνιού, πυκνώνει με αυγολέμονο.
- Πάτσας (Πατσά)
- Ψαρόσουπα, μπορεί να γίνει με μια ποικιλία ψαριών, καθώς και διάφορα είδη λαχανικών, διάφορες ποικιλίες περιλαμβάνουν την κλασική κακαβιά με ελαιόλαδο.
- Τραχανάς
Χορτοφαγικά πιάτα

Αγκινάρες, με ελαιόλαδο.
- Αμπελοφάσουλα
- Αρακάς
- Μπάμιες, με σάλτσα ντομάτας.
- Μπριάμ, συνήθως περιλαμβάνει μελιτζάνες, ντομάτες, κολοκυθάκια, κρεμμύδια, και άφθονα αρωματικά βότανα και καρυκεύματα.
- Ντοματοκεφτέδες, με δυόσμο, τηγανισμένοι σε ελαιόλαδο και συνήθως σερβίρονται με φάβα. Είναι κυρίως ένα κυκλαδίτικο πιάτο.
Φασολάκια, φρέσκα πράσινα φασόλια βρασμένο με πατάτες, κολοκυθάκια
- Φασολάδα
- Γεμιστά, ντομάτες, πιπεριές, κολοκυθάκια και άλλα λαχανικά κούφια με γέμιση ρύζι ή κιμά.
- Γαρίδες πλακί
- Χόρτα (έχει ήδη αναφερθεί στην ενότητα ορεκτικά), αρκετά συχνά καταναλώνονται ως ένα ελαφρύ κύριο γεύμα, με βραστές πατάτες και ψωμί.
- Λαχανοντολμάδες, γεμιστοί με ρύζι (και μερικές με φορές κρέας), καρυκευμένοι με διάφορα βότανα.
- Λαχανόρυζο
- Πρασόρυζο
- Σπανακόρυζο, σπανάκι και ρύζι, μαγειρεύεται στιφάδο με λεμόνι και ελαιόλαδο.
- Ντολμαδάκια, τυλιχτό φαγητό από αμπελόφυλλα με ρύζι και μοσχαρίσιο κιμά.

Μία μερίδα σπετζοφάι.
Κρέας & θαλασσινά πιάτα







- Απάκι, άπαχο χοιρινό μαριναρισμένο σε ξίδι, καπνιστό με αρωματικά βότανα.
- Αστακομακαρονάδα
- Αθερίνα
- Χταπόδι στη σχάρα, ψητό χταπόδι σε ξίδι, λάδι και ρίγανη.
- Φαγκρί στη σχάρα
- Γαριδομακαρονάδα
- Γαύρος τηγανιτός.
- Γιουβέτσι, αρνί ή μοσχάρι ψημένο σε πήλινο δοχείο με κριθαράκι και ντομάτες.
- Γόπες τηγανιτές
- Γύρος, χοιρινό κρέας που ψήνεται σε κάθετη σούβλα και σερβίρεται συχνά με πίτα.
- Χυλοπίτες με κοτόπουλο
- Καλαμαράκια πιο συχνά τηγανητά.
- Κλέφτικο, είναι αρνί ψημένο, πρώτα μαριναρισμένο σε σκόρδο και χυμό λεμονιού.
- Κεφτεδάκια
- Λουκάνικο
- Μουσακάς
- Μπακαλιάρος
- Μπαρμπούνια
- Μπιφτέκι
- Μύδια
- Αρνάκι φούρνου με πατάτες, Ένα από τα πιο κοινά πιάτα της «Κυριακής». Υπάρχουν πολλές παραλλαγές με πρόσθετα συστατικά.
- Παϊδάκια, ψητά παϊδάκια με λεμόνι, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
- Χοιρινό με σέλινο
- Οφτό (αντικριστό), παραδοσιακός τρόπος ψησίματος (κυρίως αρνί) στην Κρήτη
- Σουπιές στο μελάνι τους
- Σουτζουκάκια Σμυρνέικα, (Σμυρνέικοι κεφτέδες).
- Σουβλάκι
- Σπετσοφάι ένα στιφάδο από χωριάτικο λουκάνικο, πράσινες πιπεριές, κρεμμύδια και κρασί. Προέρχεται από το Πήλιο.
- Στιφάδο, κουνέλι στιφάδο ή λαγός.
- Ξιφίας
- Γιουβαρλάκια, κεφτεδάκια σούπα με σάλτσα αυγολέμονο
- Τηγανιά, κομματάκια χοιρινού κρέατος με ελαιόλαδο. Πολλές φορές επίσης βάζουν κρασί ή ούζο.
Επιδόρπια και γλυκά



- Γιαούρτι με μέλι
- Παστέλι
- Φοινικιά, μπισκότο ολοκληρώνεται με τεμαχισμένα καρύδια.
- Δίπλες
- Καρυδόπιτα, ένα κέικ από θρυμματισμένα καρύδια, εμποτισμένο ή όχι σε σιρόπι.
- Κουραμπιέδες, σφαιρικά μπισκότα με βούτυρο και άχνη ζάχαρη.
- Λουκουμάδες, είναι ουσιαστικά τηγανητές μπάλες από ζυμάρι βουτηγμένες σε μέλι και πασπαλίζονται με κανέλα.
- Λουκούμι κατασκευάζεται από άμυλο και ζάχαρη. Μια παραλλαγή από τις Σέρρες ονομάζεται «Ακανές».
- Μελομακάρονα
- Μουστοκούλουρα, μπισκότα από αλεύρι ζυμωμένα με φρέσκο ??χυμό σταφυλιών (μούστος) αντί για νερό.
- Ρυζόγαλο
- Γλυκά του κουταλιού από διάφορα φρούτα, ώριμα ή άγουρα αλλά και καρύδια.
- Γιαούρτι με μέλι και καρύδια
- Φανουρόπιτα, πίτα που τη τρώμε στις 27 Αυγούστου για τη μνήμη του Άγιου Φανούριου.
Τοπικές κουζίνες
Οι κύριες περιφερειακές-τοπικές κουζίνες είναι οι εξής:
- Κρητική κουζίνα
- Ηπειρωτική κουζίνα
- Κουζίνα του Αιγαίου
- Θρακική κουζίνα
- Κυπριακή κουζίνα
- Επτανησιακή κουζίνα
- Μακεδονική κουζίνα
- Μικρασιατική κουζίνα (συμπεριλαμβάνει και την Πολίτικη κουζίνα)
- Ποντιακή κουζίνα
- Κυκλαδίτικη κουζίνα