ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΛΟΝΕΡΙΟΥ-ΜΙΚΡΟΚΑΣΤΡΟΥ

Home / ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΛΟΝΕΡΙΟΥ-ΜΙΚΡΟΚΑΣΤΡΟΥ - 10 Ιουνίου 2021 , by admin

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών του  σχολείου  μας,

Στοχεύοντας στην ομαλή και δημιουργική σχολική ζωή, στην επίτευξη των παιδαγωγικών στόχων, καθώς επίσης και στη δημιουργία και διατήρηση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για όλους τους μαθητές του  σχολείου  μας, ο Σύλλογος Διδασκόντων επιθυμεί να σας γνωστοποιήσει τους βασικούς κανόνες που διέπουν την καθημερινή λειτουργία του, όπως αυτοί απορρέουν από τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις και τις παιδαγωγικές αρχές.

Εσωτερικός Κανονισμός του σχολείου

     Προσέλευση-Αποχώρηση

  1. Η προσέλευση στον αύλειο χώρο ορίζεται από τις 8:00 έως τις 8:15. Στο διάστημα αυτό οι μαθητές/τριες παραμένουν στο χώρο του προαυλίου, εκτός εάν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν. Με το χτύπημα του κουδουνιού, η πόρτα του σχολείου κλείνει και παραμένει  κλειστή καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.
  2. Με την άφιξη των παιδιών στο σχολείο, οι γονείς ενδείκνυνται να αποχωρούν, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να διευκολύνεται η είσοδος των μαθητών/τριών. Επισημαίνεται ότι δεν επιτρέπεται η είσοδος των γονέων στον προαύλειο χώρο του σχολείου, κατά τον χρόνο παραμονής των μαθητών/τριών στην αυλή, για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με το Π.Δ. 79/2017.
  3. Στην πρωινή προσευχή είναι απαραίτητο να παρευρίσκονται όλοι οι μαθητές/τριες, καθώς, αφενός, η έγκαιρη προσέλευση συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και, αφετέρου, μετά την προσευχή γίνονται σημαντικές ανακοινώσεις για όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας(όλα αυτά αν δεν υπάρχουν περιορισμοί covid-19).
  4. Η αποχώρηση των μαθητών/τριών για όλες τις τάξεις πραγματοποιείται με τη λήξη του διδακτικού ωραρίου της τάξης  στις 13: 15.
  5. Οι γονείς και οι κηδεμόνες οφείλουν να παραλαμβάνουν εγκαίρως τα παιδιά τους.

     Φοίτηση-Απουσίες

Κάθε μαθητής/τρια οφείλει να προσέρχεται εγκαίρως στο σχολείο. Μόνο για σοβαρό κώλυμα δικαιολογείται καθυστέρηση ή απουσία από την καθημερινή σχολική ζωή. Μαθητής/τρια που προσέρχεται στο σχολείο με αδικαιολόγητη καθυστέρηση γίνεται δεκτός/ή στην τάξη, εφόσον πάρει  άδεια προσέλευσης από τον δάσκαλο της τάξης ή από τον διευθυντή του σχολείου. Μετά από 3 καθυστερημένες προσελεύσεις, καλούνται οι γονείς στο σχολείο.

  1. Όταν ένα παιδί έχει σοβαρούς λόγους για απουσία (π.χ. ασθένεια), οι γονείς του θα πρέπει να τηλεφωνήσουν στο σχολείο, για να αναφέρουν τον λόγο απουσίας.
  2. Άδεια αποχώρησης από το σχολείο χορηγείται σε μαθητή/τρια μόνο σε περίπτωση αδιαθεσίας και έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τους γονείς, που καλούνται να τον/την παραλάβουν αυτοπροσώπως.
  3. Οι μαθητές/τριες συμμετέχουν σε όλες τις εκδηλώσεις του σχολείου, θρησκευτικού, εθνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα (εκκλησιασμός, εθνικές και θρησκευτικές εορτές, παρελάσεις, εκδρομές, πολιτιστικές και μορφωτικές εκδηλώσεις, ομιλίες κ.λπ.). Εξαιρούνται όσοι/ες απαλλάσσονται από τον νόμο.

      Συμπεριφορά-Διαγωγή

      Γενικές Επισημάνσεις

  1. Οι σωστοί τρόποι συνοδεύουν παντού κάθε μαθητή/τρια .
  2. Η παρουσία κάθε μαθητή/τριας οφείλει να χαρακτηρίζεται από ευπρέπεια και καθαριότητα. Η επιμελής εμφάνιση συμβάλλει τόσο στην υγιεινή, όσο και στην ποιότητα της σχολικής ζωής.
  3. Οι μαθητές/τριες εισέρχονται ή και εξέρχονται από τις αίθουσες με συνοδεία εκπαιδευτικού.
  4. Είναι αναγκαίο οι μαθητές/τριες να μην προκαλούν φθορές στο σχολείο, διότι κάθε καταστροφή υποβαθμίζει τον χώρο στον οποίο αφιερώνουμε πολλές ώρες της ζωής μας καθημερινά. Κάθε εσκεμμένη καταστροφή αποκαθίσταται από αυτόν που την προκάλεσε.

 

     Ειδικές Επισημάνσεις

Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων

  1. Οι μαθητές οφείλουν να τηρούν τους κανόνες της τάξης τους. Κατά βάση, δεν προκαλούν άσκοπα φασαρία, παρακολουθούν με προσοχή το μάθημα, συνεργάζονται αρμονικά, ενώ για κάθε πρόβλημα ή διαφωνία που τυχόν προκύπτει την επιλύουν συζητώντας ή ζητώντας τη συνδρομή του/της δασκάλου/ας τους.
  2. Η έξοδος των μαθητών/τριών από τις τάξεις επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις (ασθένεια, λήψη φαρμάκου κ.λπ.).

 

Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων

  1. Στα διαλείμματα κανένα παιδί δεν παραμένει στην τάξη ή στους διαδρόμους του σχολείου, εκτός από την περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών.
  2. Λεκτική και σωματική βία απαγορεύεται, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Σε τέτοιες περιπτώσεις ακολουθούν παιδαγωγικές συνέπειες. Στο σχολείο ενθαρρύνεται πάντα η ειρηνική επίλυση των διαφορών, ενώ κάθε μαθητής/τρια μπορεί να αισθάνεται την ασφάλεια ότι οποιοδήποτε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας και των δύο διδακτηρίων βρεθεί κοντά του πρόθυμα θα σκύψει πάνω στο θέμα που τον/την απασχολεί προς αποκατάστασή του.

Κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών επισκέψεων

  1. Δεν επιτρέπεται στον χώρο του σχολείου, αλλά και κατά την πραγματοποίηση διδακτικών επισκέψεων, η χρήση κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών παιχνιδιών.
  2. Οι μαθητές/τριες κατά την αναχώρηση τους από το σχολείο και καθ’ όλη τη διάρκεια των διδακτικών επισκέψεων  έως την επάνοδό τους, οφείλουν να υπακούν με σεβασμό στις υποδείξεις/συστάσεις όλων των συνοδών εκπαιδευτικών.

Πρακτικές συμμόρφωσης

Από πλευράς των εκπαιδευτικών γίνεται προσπάθεια αντιμετώπισης κάθε προβλήματος μέσω παιδαγωγικών δράσεων και ενίσχυσης θετικών συμπεριφορών. Εντούτοις, σε περιπτώσεις μη τήρησης των κανονισμών θα προκύπτουν συνέπειες, προς αποφυγή επανάληψης:

  • Παρατήρηση – Επίπληξη
  • Το παγκάκι της σκέψης
  • Ενημέρωση γονέων
  • Αποζημίωση για τυχόν προκληθείσα ζημιά

 

Αξιολόγηση μαθητών/τριών

Η αξιολόγηση των μαθητών/τριών συν-διαμορφώνεται από:

  • τη συμμετοχή στο μάθημα και τις καθημερινές εργασίες της τάξης
  • την καθημερινή προφορική επίδοση στο μάθημα της ημέρας
  • την επίδοση στις γραπτές επαναληπτικές δοκιμασίες
  • την επιμέλεια και τη συνέπεια στις κατ’ οίκον εργασίες
  • τη συμμετοχή και συμπεριφορά στην ομάδα
  • τη γενική συμπεριφορά προς τους/τις συμμαθητές/τριες και τους/τις εκπαιδευτικούς

 

 

   Υποχρεώσεις των εκπαιδευτικών

  1. Οφείλουν να παρατηρούν, να κατανοούν και να λύνουν, όταν αυτό είναι εφικτό, τα προβλήματα των μαθητών. Οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί με μαθητή το αντιμετωπίζουν πρώτα οι ίδιοι και μετά πηγαίνουν στον Διευθυντή.
  2. Να φροντίζουν για την ασφάλεια των μαθητών κατά τη διάρκεια παραμονής τους στο Σχολείο ή σε άλλες εκδηλώσεις (εφημερία).
  3. Να τηρούν το ωράριο του Σχολείου και να ολοκληρώνουν τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες που τους έχουν ανατεθεί.
  4. Οφείλουν να αποχωρούν από την αίθουσα διδασκαλίας πάντοτε μετά από τους μαθητές.
  5. Να συνεργάζονται με το Διευθυντή, τους άλλους εκπαιδευτικούς του Σχολείου , με τους γονείς και τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου για την καλύτερη δυνατή παιδαγωγική αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς ή άλλων δυσκολιών.

Υποχρεώσεις γονέων

  1. Η Διεύθυνση των διδακτηρίων  δέχεται τους γονείς και κηδεμόνες των παιδιών, μετά από συνεννόηση.
  2. Ενημέρωση γονέων από τον/την εκπαιδευτικό της τάξης γίνεται σε χρόνο που έχει οριστεί από τον/την εκάστοτε εκπαιδευτικό.Οι γονείς εισέρχονται στο σχολείο κατά τις προγραμματισμένες ώρες συναντήσεων με τους/τις δασκάλους/ες των τάξεων (σύμφωνα με το Π.Δ. 79/2017).
  3. Για οποιαδήποτε έκτακτη περίπτωση, οι γονείς επικοινωνούν τηλεφωνικά με το σχολείο ή/και επισκέπτονται το Διευθυντή, όταν οι μαθητές/τριες βρίσκονται στις τάξεις και  όχι στον αύλειο χώρο.
  4. Οι γονείς οφείλουν να ενημερώνουν τον διευθυντή και τους/τις εκπαιδευτικούς για προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει το παιδί τους.
  5. Οι γονείς οφείλουν να ενημερώνουν το σχολείο τηλεφωνικώς και εγκαίρως σε περίπτωση αργοπορίας τους.
  6. Για οποιαδήποτε θέμα, παιδαγωγικό ή διδακτικό, οι γονείς οφείλουν να απευθύνονται στον αρμόδιο εκπαιδευτικό. Σε περίπτωση που παρίσταται ανάγκη, μπορούν να απευθύνονται και στη Διεύθυνση του σχολείου.
  7. Κανένας ενήλικας δεν έχει δικαίωμα να επιπλήττει ή να τιμωρεί ή να νουθετεί άλλο παιδί εκτός της οικογένειάς του στον χώρο του σχολείου. Για οποιοδήποτε θέμα προκύψει, ενημερώνει τον/τη δάσκαλο/α της τάξης ή τον διευθυντή, οι οποίοι και θα διευθετήσουν το θέμα.
  8. Η ευθύνη για την ασφάλεια των παιδιών μετά το ωράριο λειτουργίας βαραίνει αποκλειστικά τον γονέα ή κηδεμόνα. Οι γονείς-κηδεμόνες είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν το ωράριο των παιδιών τους και να ενημερώνονται από τις ανακοινώσεις του σχολείου. Οι μαθητές/τριες συνοδεύονται προς την έξοδο από τους εκπαιδευτικούς.
  9. Απαγορεύεται το κάπνισμα σε κάθε χώρο του σχολείου.

 

Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων

  1. Κάθε γονέας-κηδεμόνας οφείλει να εγγράφεται στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και να συμμετέχει στις δραστηριότητές του προς όφελος του σχολείου.
  2. Οι γονείς-κηδεμόνες διαβάζουν προσεκτικά όλες τις ανακοινώσεις που μεταφέρουν οι μαθητές/τριες στο σπίτι ή αναρτώνται στην κεντρική είσοδο του σχολικού κτιρίου ή στην ενημερωμένη ιστοσελίδα του σχολείου.

 

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΤΣΑΦΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *