Εκδρομή στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

Home / Εκδρομή στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου - 17 Νοεμβρίου 2018 , by admin

Εκδρομή στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

   Την Πέμπτη 16/11/2018 οι τάξεις Δ΄- Ε΄ – ΣΤ΄ επισκέφτηκαν το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου. Η εκδρομή μας στα πλαίσια του προγράμματος ΚΑ1, με θέμα την πολιτιστική μας κληρονομιά περιλάμβανε ξενάγηση σε δύο από τα οκτώ συνολικά πέτρινα γεφύρια του νομού Γρεβενών αλλά και στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο χωριό Σπήλαιο Γρεβενών.

ΓΕΦΥΡΙΑ

Οι κάτοικοι της Βόρειας Πίνδου για τις καθημερινές τους ανάγκες χρησιμοποιούσαν ανέκαθεν ένα πολυσύνθετο και λειτουργικό δίκτυο μονοπατιών. Παράλληλα, η ιδιαίτερη μορφολογία του εδάφους, το κλίμα με τις συχνές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, καθώς και τα πολλά ορμητικά ρέματα και ποτάμια, επέβαλαν την κατασκευή πέτρινων τοξοτών γεφυριών εξυπηρετώντας έτσι την επικοινωνία μεταξύ των οικισμών.

Η κατασκευή των γεφυριών απαιτούσε μεγάλη δεξιοτεχνία, γι? αυτό και το χτίσιμό τους ήταν έργο εξειδικευμένων μαστόρων, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονταν από τα χωριά της Κόνιτσας και του Βοΐου. Τα φυσικά χαρακτηριστικά της θέσης που επέλεγε ο πρωτομάστορας ήταν καθοριστικά για το χτίσιμο του γεφυριού. Όλα τους είναι κατασκευασμένα κατά τη διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα με τη χρηματοδότηση πλούσιων κατοίκων ή Τούρκων διοικητών, που έδιναν και το όνομά τους στο γεφύρι.

Σήμερα σώζονται περίπου 80 πέτρινα γεφύρια σ? όλη την περιοχή της Βόρειας Πίνδου, τα οποία ανάλογα με το πλάτος του ποταμού είναι στην πλειοψηφία τους μονότοξα, δίτοξα ή τρίτοξα. Τα δύο γεφύρια που επισκεφτήκαμε ήταν:

 

Περιοχή Γρεβενών

1. Τρίτοξο Γεφύρι Αζίζ Αγά στον ποταμό Βενέτικο (Τρίκωμο, Κοσμάτι, Κηπουρειό, 1727)
2. Γέφυρα Ζιάκα στον ποταμό Βενέτικο (Ζιάκας, 19ος αι.)

Μοναστήρια

Πολυάριθμα μοναστήρια βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή της Βόρειας Πίνδου και εντοπίζονται κυρίως σε σημεία εκτός των οικισμών με εξαιρετική θέα. Τα παλαιότερα εξ αυτών ανάγονται στην εποχή του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Δ? Πωγωνάτου και είναι η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βοτσάς (672) στο Γρεβενίτι και η Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Κλειδωνιά.

Τα περισσότερα από τα μοναστήρια αποτελούσαν πολύ σημαντικά κέντρα θρησκευτικού, κοινωνικού, πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και οικονομικού χαρακτήρα για την περιοχή. Παρουσιάζουν αξιόλογα δείγματα αρχιτεκτονικής, τοιχογραφιών και ξυλογλυπτικής όμως δυστυχώς τα περισσότερα είναι ανενεργά.

Ένα από τα θρησκευτικά μνημεία στην περιοχή των Γρεβενών που επισκεφτήκαμε είναι:

 

Περιοχή Γρεβενών
1. Ι. Μ. Κοίμησης Θεοτόκου στο Σπήλαιο (1633)

Ευχαριστούμε θερμά το  Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου στο χωριό Μαυραναίοι Γρεβενών για τη φιλοξενία του αλλά και την ξενάγηση που ακολούθησε.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *